Dejan Buzeti

PREDSTAVITEV PILOTA: DEJAN BUZETI

Dejan Buzeti je pilot toplozračnega balona iz Prekmurja. Leti za Balonarski klub Bakovci, sodeloval je tudi na odprtem državnem prvenstvu v Murski Soboti.

Kje ste se prvič srečali z balonarstvom in kako ste postali pilot toplozračnega balona?

Moj prvi polet je bil ob vstopu Slovenije v EU 1. maja 2004. Štartali smo v Gornji Radgoni in poleteli v Avstrijo. Tako sem dobil po balonarskem krstu naziv ‘Baron EU’.

Pilot balona sem postal pa takole: s tastom, ki je začel šolanje za pilota balona na Ptuju, sem šel večkrat na predavanja. Ker sem bolj tehničen tip, me je začelo zanimati, zakaj balon leti, kako funkcionira, kako se ga da upravljati itd. Po dveh letih teorije in praktičnega dela letenja sem 11. 11. 2006 uspešno opravil preizkus letenja in tako pridobil licenco za pilota toplozračnega balona. Do sedaj imam okrog 350 ur samostojnega letenja.

Kako bi opisali občutek visoko v zraku, kaj vam je najbolj všeč pri tem športu?

Samo letenje mi daje občutek svobode, poseben čar pa so pristanki, ker nikoli ne veš vnaprej, kje boš pristal. Všeč so mi panoramski poleti, nizki preleti hiš, kjer lahko komuniciram s prebivalci tistega kraja. Poseben čar pa so seveda tekme.

Kje najraje letite?

Najraje letim nad našimi ravnicami Prekmurja, kjer imamo idealne pogoje za ta šport.

Katerega balonarskega dogodka se v prihodnje veselite?

Kot vsi športniki se tudi jaz veselim dogodka, kot je svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni HAB 2020 neposredno v moji bližini ali, drugače rečeno, na domačem terenu. Upam, da se bom uvrstil v reprezentanco in se tako udeležil tega dogodka.

Dejan, hvala za pogovor in veliko balonarskih podvigov še naprej!

Recommended Posts